Nebojme se otužování

Pan Prieznitz je průkopníkem otužování a léčení pomocí vody a pobytu na čerstvém vzduchu… dodnes je sanatorium, které založil plné těch, kdo jsem přijeli pro posílení svého zdraví…. většinou ale bohužel již zdraví oslabeného…. nejlépe je ovšem dělat prevenci, tedy žít tak, abychom nemuseli své zdraví znovunastolovat, abychom nemuseli prožívat nemoci a bolesti….

Otužování není jen cestou k posílení a udržování zdravého těla, ale také cestou ke zdravému Duchu, k psychické vyrovnanosti…

Na otázku kdy začít, odpovídám TEĎ!…. samozřejmě, pokud zrovna nejsme nemocní, oslabení….

Jak začít s otužováním?

Ráno po probuzení si otevřít okno, pořádně se rozdýchat, potom si dát studenou sprchu, začneme pěkně od nohou – od kotníků, potom ruce po zápěstí, pak si omyjeme obličej, břicho, ramena, přejdeme na záda a osprchujeme celé tělo….sprchování nemusí trvat nijak dlouho, hned potom se pořádně osušíme a oblečeme.

Další možností otužování je při procházce přírodou – když narazíme na potůček, říčku, tůňku, můžeme zout boty a vstoupit do vody, alespoň po kotníky, chvíli se cákat, dokud nepocítíme skoro bolest… potom si nohy osušíme, navlékneme ponožky, obujeme boty a pokračujeme v procházce.

Pokud jsme již trošku v otužování pokročií, můžeme vyzkoušet i koupel v přírodních nádržích i v chldném počasí… klidně i pokud mrzne…. před koupelí se na břehu trochu rozhýbeme, potom vstoupíme do vody po kotníky, chvilku „šlapeme vodu“, pak se ponoříme do rozkrok, ponoříme do vody paže, omyjeme si obličej, potom už můžeme ponořit celé tělo a třeba udělat pár temp….. po koupeli se opět pořádně osušíme a teple oblečeme, klidně i kulicha a rukavice si vezmeme…

Celoroční otužování má skutečně blahodárný vliv na naše celkové zdraví a odolnost, i psychickou, pokud vydržíme, zjistíme, že to je báječná zábava a radost…..

 

Přeji Vám příjemné otužování!