Proč zařazovat do jídelníčku hlívu ústřičnou

Hlíva ústřičná je houba, která má veliké léčivé účinky…..nejznámější jsou asi glukany, stimulují imunitní systém….zvyšují obranyschopnost vůči mikroorganizmům, proti nádorovým onemočněním i proti radiačnímu záření.

Hlíva obsahuje velké množství enzymů, které napomáhají trávení, zlepšují metabolizmus.

Nejprospěšnější je konzumovat hlívu celou, čerstvou nebo sušenou, její účinek je vyšší než účinek extraktů z ní.

Pro más je asi nejjednodušší hlívu použít k pokrmům, které tepelně opracujeme – restovat, dusit, zapéci, vařit.

Příklad jednoduché chutné polévky z hlívy:

Potřebujeme:

hlívu ústřičnou, cibuli, mrkev, kousek řapíkatého celeru, kousek fenyklu, vodu, olej, sůl, pohanku, popřípadě vajíčko…

Vše očistíme a pokrájíme, orestujeme na oleji,  osolíme, zalijeme horkou vodou a vaříme až vše pěkně změkne…předem uvařenou pohanku přidáme nakonec, nemusíme vůbec kořenit, protože řapíkatý celer a fenykl dodá polévce příjemnou chuť i vůni.

Můžeme i vmíchat jedno vajíčko, které vidličkou pěkně rozšleháme.