Lotrinský koláč se špaldovou moukou a máslovými patizonky

Potřebujeme:

500g  mouky – asi 300g pšeničné hladké a 200g celozrnné špaldové, 250g hery nebo másla, 2 vejce, trošku vlažné vody, sůl, lžičku jedlé sody

máslové patizonky, můžeme nahradit malými cuktekami, porek, cibule,1 tvaroh,  1 bílý jogurt, 3 vejce, 100g strouhaného sýra, bylinky / oregano, tymián, rozmarýn /

 

Postup:

vypracujeme rukama těsto a to dáme do lednice vychladit, klidně přes noc.. potom vyválíme placku, dáme na plech vyložený prčícím papírem a propícháme celé vidličkou….

Zeleninu očistíme a pokrájíme, tvaroh smícháme s jogurtem, vejci, osolíme, přidáme pokrájené čerstvé bylinky, pokud nmáme, tak sušené….. směs z tvarohu rozetřeme na připravené těsto, poklademe zeleninou, trošku osolíme a posypeme sýrem.

Dáme péci do vyhřáté trouby na 200 st asi na 35 až 40 minut.