Játra velice důležitý orgán našeho těla…

Játra a jejich funkce

Játra jsou armádním generálem všech orgánů. Řídí průchodnost a uschovávání krve. Spolu se svým párovým orgánem žlučníkem odpovídají za kvalitu šlach, nehtů a očí. Nerovnováha tohoto orgánu a jeho qi však může způsobovat i poruchy menstruace, a to z toho důvodu, že játra řídí průchodnost a uschovávají krev.
Zajišťování průchodnosti energie qi (čchi) je jednou z hlavních funkcí jater. Nejčastější patologie související s játry souvisejí tedy s neprůchodnou energii (někde je něco zablokováno). Aktivita energie jater a žlučníku představuje nezbytný předpoklad správného průběhu energie orgánů a dvanácti drah. Je-li tato energie v pořádku, vše cirkuluje jak má (včetně krve).
Játra odpovídají za kvalitu šlach
Šlachy jsou tkáně, které spojují klouby a svaly. Aby mohly šlachy správně fungovat, musí být vyživovány krví jater. Pokud játra fungují správně, šlachy a blány jsou správně zvlhčovány a vyživovány. Jakmile dojde k jakémukoliv narušení funkce, nejsou šlachy dostatečně vyživovány a jejich schopnost pohybu se zmenšuje.
Nejčastější patologie – dřevěnění končetin, obtíže při napínání a ohýbání, svalové kontrakce a tuhnutí, třes rukou a nohou, záškuby končetin, záněty šlach apod.
Nehty
Zdroj výživy nehtů je stejný jako u šlach. Pokud je výživa nedostatečná jsou nehty měkké a jemné. Mohou být suché a mají zašlou barvu. Ve vážnějších případech jsou deformované, lámavé, či roztřepené.
Oči jsou vývodem jater
Opět to souvisí s výživou a dostatečnou cirkulací – pokud nejsou dostatečně zásobovány je vidění rozostřené, noční vidění obtížné. Může docházet k vysychání očí a škrábe v nich. Pokud vzplane oheň jater jsou oči červené, napuchlé a bolí v nich. Pokud nemůžete vydržet bez slunečních brýlí, tak byste se měli „podívat“ na svá játra. Vzpomeňte si jak Vás sluníčko dráždí, když jste večer trochu popíjeli.

Játra a emoce

Játra jsou orgánem, který uchovává nejvíce nezpracované emoce. Vše co v sobě dusíme a neventilujeme zůstává v játrech a oslabuje je. Nejhorší emoce pro játra jsou: zlost, agrese, malichernost a pesimismus. Hlavní emocí jater je hněv. Nadměrný hněv játra poškozuje, ale stejně tak je poškozuje, když hněv zůstává uvnitř.
Je to však také naopak. Pokud jsou játra oslabená, může se hněv objevit i při sebemenším podnětu.

Základní bylinky pro posílení jater jater

Ostropestřec mariánský – bylinka, kterou by měl užívat každý, kdo má nějaké patologické jaterní testy nebo prodělal jaterní virózu. Je možné ji podávat i dlouhodobě. Nejlepším obdobím je jaro, ale lidé se špatnými jaterními testy by ji měli užívat dlouhodobě – celoročně.
Pampeliška – jarní salát z listů pampelišky je balzám pro játra a žlučník. Hořčiny v ní obsažené pomáhají odbourávat toxiny z těla a eliminují všechny dietní chyby. Pampeliškový salát je ideální doplněk ke grilování. Zlepšuje  trávení a když se přejíte, není Vám tak špatně, pokud přijemte hořčiny.
Červená řepa –   Je přirozeným zdrojem všech vitamínů a minerálů, která játra potřebují pro plnění funkce trávení. Odstraňuje škodlivý tuk z jater, takže eliminuje negativní dopady tučného a mastného jídla na Vaše zažívání.
Kurkuma – koření, které má prokázané léčivé účinky na játra. Podporuje tvorbu trávících enzymů. Akorát pozor, v případě nadměrné horkosti v organismu může způsobovat návaly horkosti.
Játra také potřebují  vápník, hořčík, komplex vitamínů B, vitamin E a selen.
Opakem hněvu je radost, tak na jedné straně hněv nepotlačujme a na straně druhé ho nahrazujme učením se schopnosti radovat se!!!