Koláč štěstí

Koláč štěstí by měli připravovat všichni, kdo ho budou jíst společně, užít si tak nejen jeho konzumaci, ale především jeho přípravu…. a štěstí zažívat již od chvíle, kdy se domluví, že si ho udělají….

Před začátkem přípravy by si měli všichni umýt ruce… nejen aby je měli čisté fyzicky, ale také symbolicky… při přípravě koláče by měla být kuchyň uklizená, bez známek chaosu, všichni, kdo koláč připravují by měli být příjemně naladěni, dobré je si přitom společně zpívat nebo pobrukovat…. nebo si pustit nějakou jemnou hudbu, nebo bubínky, nic co by zvedalo emoce….

Tvar koláče by měl být kruhový, v podstatě si vytvoříte mandalu….podle vlastních přestav….ovšem společných… nikdo by se neměl prosazovat na úkor druhých…. je to společné dílo…. pomůže vytvářet harmonii v každém kdo ho připravuje a jí a zároveň ve skupině, která koláč připravuje…. výborně se tím dají rovnat vztahy….

Potřebujeme:

300ml jogurtu ( nejlépe Choceňský)

3 vejce ( nejlépe domácí)

3 PL oleje

Cca 300g mouky ( ideálně směs celozrnné a polohrubé)

150g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

1PL máku

2PL brusinek sušených

2PL rozinek zlatých ( ideálně Jumbo a nesířené)

2PL semínek či ořechů (ořechy lépe nasekat)

2PL nasekaného kandovaného zázvoru

1ČL citronové kůry

1ČL pomerančové kůry

Mléko dle potřeby

2 sojové suky

1 vinný kámen ( nebo prášek do pečiva)

–          Nejprve utřeme vejce s cukrem do pěny, poté přidáme oba cukry, jogurt, olej a vše vyšleháme. Do jiné mísy prosejeme mouky, přidáme vinný kámen, sušené ovoce, mák a ořechy a postupné vmícháme do tekutých přísad. Nakonec přidáme kůry a těsto ( ideální je konzistence hustšího palančinkového těsta) vlijeme na vymaštěný kokosem a sezamem vysypaný plech. Suky rozkrájíme na asi 2-3mm tenká kolečka a klademe pravidelně na těsto.

–          Pečeme na 180°C asi 30 minut dozlatova.

–          Můžeme podávat jen tak a nebo s ušlehaným tvarohem.