Máta peprná na čaj i sirup

Máta peprná roste jako plevel, pokud si ji zasadíme…. její úroda je vždy veliká

Můžeme ji již od dubna zpracovávat, používat: nálev v pramenité vodě, čajík, můžeme připravit báječný sirup.

Recept na sirup u máty:

Potřebujeme:

asi 40 mátových delších stonků, 1kg třtinového cukru, 1 sáček (20g) kyseliny citronové, 1,7L převařené vody.
Ze stonků otrháme lístkya namočíme je do převařené vody ( ne vroucí) a necháme na chladném místě 24h louhovat.
Další den tekutinu s lístky scedíme přes plátno do hrnce, přidáme cukr a kyselinu citronovou a na mírném plameni zahříváme. Až se cukr rozpustí necháme tak 3 až 5 min přejít varem. Schladlý sirup sléváme do lahviček, které jsme si vylili vroucí vodou a vysušili.
Naprosto stejným způsobem připravujeme i sirup z meduňky.
Má tový sirup je nejen chutný, ale zlepšuje trávení, pomáhá při nachlazení, můžeme jím ochutit třeba bábovku, palačinky…fantazie nemá meze…