Seznamujeme se s havajským učením HUNA

Havaj je část světa, která asi v každém z nás evokuje krásnoz přírodu, slunce, moře, květy zářivých barev, šťastné a usměvavé  spokojené lidi…..

 

HUNA je havajské slovo, které se dá do čštiny přeložit jako tajemství, nikoliv jako něco, co nemá být vyzrazeno, ale jako TAJEMSTVÍ – Vědění o zákonistostech života…..další význam slova HUNA je to, co představuje nepatrnné částečky vody, které se jako vodní tříšť šíří vzduchem….je to něco, CO JE…., ale co je velmi jemné k tomu, abychom to našimi omezenými smysly a rozumem dokázali uchopit…..

KA HUNA je tajemství ve smyslu starodávného učení o skutečnostech života…starodávná moudrost, na jejímž základě můžeme dojít životu v radosti, zdraví, štěstí a hojnosti….

Kahunové jsou zsvěcenci obeznámení se starodávnou moudrostí, na základě toho potom radí ostatním, jsou také něco jako kněží a léčitelé….

Huna je přesto učení, se kterým může být seznámem každý a podle něhož mže každý žít…

 

Dnes se seznámíme se sedmi základními principy tohoto učení.

1. princip: Svět je takový, za jaký ho považujete

Fyzická realita je vlastně naše představa o této realitě, založená na našich představách, očekáváních, záměrech, obavách, emocích a touhách. Znamená to, že pomocí vlastní vůle a mysli můžeme tento sen měnit.

 

2. princip. Nejsou žádná omezení

Vše existuje spojené, neoddělené, nejsou žádné hranice. Víra v neexistenci omezení je ovšem spojena s přijetím absolutní zodpovědnosti za vlastní myšlenky, činy, slova…

 

3. princip: Energie proudí tam kam jde pozornost

Kam koncentrujeme pozornost, na co myslíme a jak na to myslíme, tím tam dáváme energii, tím to posilujeme

 

4. princip: Okamžik síly je v současnosti.

Síla působí jen teď a tady… nemá tedy cenu zaměřovat se na minulost či budoucnost…. to je plýtvání silou…

 

 

5. princip: Milovat znamená být šťastný

Havajské slovo Aloha… láska má vnitřní význam být šťastný a o to štěstí se dělit….Láska je duchovní síla, postoj, jednání, není to  jen pouhý  cit…

 

 

 

6. princip: Všechna síla vychází z nitra

Za zdroj vlastního bytí považují Havajané Božský zdroj, , ten je součástí každého, proto neprosí o pomoc nikoho a n ic zvenku, ale používají vlastní vnitřní sílu lásky…

 

 

 

7. princip: Měřítkem pravdy je účinnost

Postoj Havajanů je: Funguje to? Pomáhá to?… Tedy to je pravda….

Ke každému principu jsem nakreslila intuitivní obrázek, který vyzařuje právě daný princip. Můžete zkusit malou sebeterapii: pocitově si vyberte jeden obrázek a to bude ten, jehož princip máte zrovna v přítomném okamžiku posilovat ve svém životě…..Aloha!!!