Letní Slunovrat

Nadchází letní slunovrat; začíná léto. Sluneční paprsky v tento den dopadají v poledne kolmo na obratník Raka. Na severní polokouli je nejdelší den a nekratší noc. Slunce bude vstupovat do trojice tzv. letních znamení – Raka, Lva a Panny. České slovo slunovrat vzniklo podle ročního pohybu vycházejícího Slunce nad obzorem. Poté, co Slunce dospělo k nejsevernějšímu bodu východů a západů, se nyní bude přesouvat – vracet – po obzoru na jih. Na nejjižnější bod své pouti dospěje za zimního slunovratu.

Letos letní slunovrat připadá na okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Raka.

 

Přestože by se teď už měly vlastně dny zkracovat a tím i celkově ochlazovat, teprve začíná ta nejteplejší část roku. Délka dnů a nocí se v průběhu června mění jen velice málo. Slunce stále vychází před pátou hodinou letního času a zapadá po jednadvacáté hodině. Keltové pořádali slavnosti zasvěcené bohyni Matce. Podobně jako v noci na „čarodějnice“ se na nejvyšších kopcích o půlnoci pálily posvátné ohně – tentokrát na počest vrcholícího Slunce. Lidé kolem nich tančili a bylinami z ohně zapálenými žehnali dobytku. Uhlíky ze slunovratových ohňů byly rozhazovány po polích pro zajištění dobré úrody. Uzavíraly se tak zvané čarodějnické svatby; novomanželé po nich přeskakovali koště.

 

Můžeme keltské rituály konat i dnes:

 Zajištění štěstí a blahobytu –  dejte v noci do oken zapálené svíce.

 Dveře domova ozdobte malým věncem s letními květy a magickým znakem; tím je otevřená křivka znázorňující rozvinutý list.

 

Sbírejte léčivé byliny – byliny sbírané v období slunovratu mají nejvyšší účinnost, protože léčivá síla Slunce vrcholí. Léčivou sílu Slunce Keltové  spojovali s uzdravující mocí vody. Proto oltáře zasvěcené Slunci často stávaly u léčivých pramenů i studní. Vodním zdrojům vzdávala čest tzv. „odíváním studny (pramene)“ – pokrytím květinami a větvemi. Součástí odívání studní bývalo i přivolávání deště – lidé nabírali vodu do misek a rozstřikovali ji po polích a zahradách U pramenů se zpívaly písně, tančilo se a hrálo.

Můžete tyto rituály konat i při bjinak běžných činnostech: například když se budete sprchovat, poděkujte léčivé síle vody kterou se omýváte, žehnejte vodě, kterou pijete, až budete zalévat květiny a zahradu, žehnejte vodě, která jim dává vláhu, slunci, které jim dává sílu a vám přináší úrodu…. natrhejte luční kvítí , dejte ho do vázy, a děkujte, že zkrášluje a psvěžuje váš domov…

Na Slunovrat potom navazuje kouzelná avatojínská Noc…. máme před sebou několik zázračných dní, tak to využijme, nepromarněme…Aloha!!