Klíšťat se nebojte ani je nepodceňujte

V období, kdy je obvyklý výskyt klíšťat není potřeba podlehnout panice, ale není ani dobré je podceňovat.

Proto je dobré po pobytu v přírodě se prohlédnout a když klíště objevíte, nejlépe je vzít vatový tamponek, navlhčit, namydlit a přiložit na přisáté klíště, potom pomalu kroužit a po chviličce se klíště pustí. nebrat jej do ruky, nemačkat, nerozšlapávat, neházet do ohně, ale například spláchnout do toalety. Místo, kde bylo klíště přisáté vydezinfikovat jodovou tinkturou, propolisovou tinkturou nebo levandulovým olejem. Pokud se občas na místo, kde bylo klíště odstraněno podíváme, nemělo by červenat, svědit….když se v průběhu několika dní po přisátí klíštěte objeví zarudnutí kolem přičemž ve středu je kůže bledá, je vhodné reagovat …..nejlépe se nechat vyšetřit na boreliozu….

Někteří lidé mohou jít do přírody a téměř nikdy klíště nechytí… někdo jiný je „přitahuje“…. to se dá vysledovat a podle toho se zachovat….

Mám výbornou zkušenost s odpuzováním klíšťat jak u lidí tak u psa i kočky: kvalitní levandulový olej vetřít do pokožky….na zápěstí, ke kotníkům u člověka, psovi vtírám olej zespoda na krk a do místa „kohoutku“, kočce na čelo a dozadu na krk….a opravdu to funguje…..

Nemoci jako borelioza či encefalitida nemusí přenášet jen klíště, ale i jiný bodavý hmyz…. levandule odpuzuje i tento hmyz….

Pokud je člověk fyzicky v pořádku, nemělo by hrozit nakažení… oslabený jedinec je vždy náchylnější onemocnět…. proto je nejlepší prevencí udržovat své zdraví na dobré úrovni: stravou, pitným režimem, pohybem, mentální hygienou….například i strach a panika oslabuje naši imunitu….