Andělské cvičení na dnešní den: učím se být šťastný….

Štěstí, co je štěstí? Muška jenom zlatá….. to je báječná věta z jednoho starého filmu….. mám pocit, že vystihuje dokonale podstatu lidského štěstí….. všichni toužíme být šťastní, ale dokážeme pociťovat štěstí jen v některých situacích.. většinou, když se vše děje podle našich představ. Ale pokud se věci vyvíjejí jinak, než si představujeme, propadáme zklamání, smutku, marnosti… a štestí, ta muška odlétá daleko daleko….

Učit se být šťastný je nelehké, nejde to rychle, nejde se to jednou naučit a už na tom nepracovat, je to cesta. Tou cestou je učení se tomu, že ne vše musí být v našem životě podle našich představ, že něco je prostě jinak, někdy více jinak, někdy méně jinak… a učit se to tak přijímat… učit se postupně cítit se šťastným vlastně stále, ať prožívám cokoliv. Zdá se vám to divné?  Jak být šťastný, když mi život něco bere, něco mi odříká, něco se nedaří, ten, kdo chci aby mě miloval mě nemiluje….. ano, právě i v těchto situacích se učit pomocí vlastní vůle neztrácet naději, vidět život v širších souvislostech než je jen moje okamžité přání, představa.

Bytí neustále vše navozuje do rovnováhy. když ji porušujeme třeba našimi egoistickými představami, přáními a činy, Bytí to prostě vyrovnává…  a pokud si myslíme, že čas plyne lineárně, mýlíme se….Pokud někde vezmeme něco co nám nenáleží, bytí nám to časem odebere, ne za trest, ale aby byla udržena rovnováha… učit se toto vnímat je cestou k trvalému pocitu štěstí, který ale není euforie štěstí, ale takové štěstí v podobě více méně stálého klidu, naděje a důvěry, že vše nějak dopadne….. Pokoušet se tu zlatou mušku štěstí lapit, uvěznit ji, ona by „chcípla“! Musí mít možnost létat svobodně, od jednoho člověka k druhému, chvilkami se od nás vzdalovat a pak se zase přibližovat! Chcešli být šťastný, zbav se svých tužeb – říká budhismus…. a potom se můžeš radovat v podstatě ze všeho, co ti život přináší, můžeš se cítit šťastný! Aloha!!!