Jak se strach zapisuje do našeho těla….

Naše tělo podléhá změnám…veškeré zážitky naše tělo nějakým způsobem ovlivňují. Přinášejí změny na úrovni svalové, hormonální, chemické, energetické…my si však uvědomujeme pouze velké, například ty, které se již projevují jako bolest, problém, nemoc… spoustu dílčích, malých změn způsobených naším prožíváním si nejsme většinou schopni uvědomit, zaznamenat.Veškerý pohyb, emoce, myšlenky, vyvolávají změny na tělesné úrovni.

Například strach, stres velmi poznamenává naše tělo. prožitým strachem se svalstvo dostává do napětí, dochází k narušení dýchání, srdečního rytmu, narušuje se hormonální systém, obranyschopnost a do zase zpětně ovlivňuje naše myšlení a následně i jednání. Jestliže často a dlouhodobě prožíváme úzkost, neklid, trápení, může to vést i k závažným poruchám nejen zdraví fyzického, ale také psychického. Naopak štěstí, klid, radost, to vše posiluje naše zdraví po všech stránkách.

Toto vše mohu já sám ovlivnit. Například tím, že se učím uvědomovat si tělesné pocity napětí, že neignoruji bolest při některém pohybu…neřeším to ovšem požíváním chemických prostředků, ale učím se zklidňovat mysl, usměrňovat toky svých myšlenek, své emoce, učím se pohybovat přirozeným způsobem, správně a vydatně dýchat.

Člověk je veliký složitý celek, problém projevený například na fyzické úrovni bolestí hlavy je spojen s určitými neodbytnými myšlenkami, například se nedokážeme odprostit od určitých věcí v práci, nedokážeme uzavřít určité etapy života, připouštíme si starosti, pociťujeme nejistotu, máme potřebu mít vše ve svém životě pod kontrolou, proto také nedostatečně dýcháme, zatuhává nám páteřní svalstvo….. jak k tomu přistoupit? Ze široka: začít se učit pořádně dýchat, trávit čas na čerstvém vzduchu, začít cvičit tak, abych povolil to co je zatuhlé, začít si uvědomovat své myšlenky a měnit je, učit se relaxovat, dostatečně pít… je to cesta, nelze to změnit najednou, ale když to pro sebe začneme dělat a vydržíme u toho, zcela jistě se to projeví i na vymizení bolesti…odstraníme její příčiny a proto se neprojeví ani následky.