Září a naše zdraví

Měsíc září je spojen se závěrem léta. Prázdniny a dovolené jsou většinou za námi a nastává standardní celoroční režim – tedy běžné povinnost, starosti a bohužel někdy také stres. Ruku v ruce s tím ovšem přichází na řadu téma, které je v oblasti našeho organismu klíčové. Září je měsícem slinivky a sleziny.
Z pohledu péče o organismus je možné rozdělit září na dvě poloviny. První polovina je pod „taktovkou“ sleziny a druhá polovina tohoto měsíce pod „taktovkou“ slinivky. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi důležité orgány, které mají „dlouhé prsty“ v našem organismu, je vhodné se oběma orgánům věnovat celé září!
Péče o slezinu se nám rozhodně vyplatí. Tento orgán totiž dokáže výrazně podpořit naši odolnost, což je před příchodem chladných dnů klíčové. Kdo má oslabenou imunitu, ten snadno onemocní.
Jakými bylinkami můžeme slezinu podpořit? Účinný je sléz, řepík nebo rozchodnice růžová.
Slinivka je orgánem, s nímž není radno si zahrávat. Všechny sliznice v těle jsou pod jejím „velením“. Problémy se slinivkou se mohou projevovat různým způsobem – např. jako nadýmání, různé zažívací obtíže apod.
V letním období si většinou užíváme volna a typických letních radovánek, mezi něž patří také dobré jídlo a pití, a proto bychom právě září měli využít ke střídmému a zdravému způsobu stravování. Tím podpoříme již zmíněné orgány a zároveň jim ulevíme v jejich námaze. Na slinivku dobře působí tinktura z kořene lékořice lysé. A dále již klasická a velmi známá vlaštovičníková tinktura. Ovšem určení jejího užívání a příprava patří pouze do rukou odborníků, proto doporučuji zvýšenou opatrnost.