Jarní očista těla a mysli

S nadcházejícím jarem je dobré si uvědomit, co nám jaro přináší. Přináší nám do života změnu: změnu od určitého útlumu v zimním období do aktivity jarního období.

Proto je vhodné očistit tělo půstem: můžeme zvolit půst pomocí pití slané vody – nasyceného solného roztoku zředěného pramenitou vodou a zařazením jarní zeleniny a rýže do jídelníčku. Jak tento půst vypadá:  připravíme si solanku – nasycený roztok nejlépe himálajské soli, ten potom ředíme pramenitou vodou. Začneme ráno 2 dcl vody s 1 až 2 lžičkami solanky. Snídáme misku uvařené rýže. V poledne opět 2dcl zředěné solanky a salát z čerstvé zeleniny: salátů, ředkviček a jarních bylinek pokapaný olivovým olejem. Večer opět 2 dcl zředěné solanky a misku uvařené rýže. K tomu pijeme pramenitou vodu a bylinné čaje. Nezapomínáme na dechová cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu, cvičení na zklidňování mysli a dostatek spánku. Tento půst držíme například 1 den v týdnu po dobu jednoho měsíce. Nezapomeneme, že když držíme půst, nepřepínáme se ani fyzicky ani psychicky. Je lepší volit volný den na držení půstu.

Varianta druhá: očistný půst pomocí slané kůry: tanto půst je poněkud tvrdší. Pouze pijeme zředěnou solanku, jídlo zcela vynecháme. Solanku ředíme vždy v poměru 2 dcl pramenité vody s 1 až 2 lžičkami solanky. Pijeme 3 až 4x za den, doplňujeme pitím pramenité vody, asi 2l za den. dbáme na to,  abychom pili vodu průběžně po malém množství. Držíme 1 maximálně 2 dny. Při tomto půstu vynecháme zcela pohybové aktivity kromě procházky na čerstvém vzduchu, děláme 3x denně dechová cvičení a provádíme meditaci na světlo. Vše děláme bez usilování, mělo by nám to dělat radost, neměli bychom to dělat na sílu, se sebezapřením. Po skončení půstu alespoň jeden den vynecháme maso, luštěniny a tučná jídla a alkohol.