Báječná pohanka…..

Pohanka je tradiční plodina, velice prospěšná našemu organizmu, Je bohatým zdrojem  nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec.

Planě rostoucí pohanka, předchůdkyně dnešní pohanky seté, pochází z jihovýchodní Asie, přesněji z Himalájí. Do Evropy ji ve 13. století pravděpodobně zavlekli tatarští bojovníci, kteří si pohanku vozili v kožených měšcích zavěšených na koňském sedle.Nejstarší zmínka o pohance pochází již z doby železné. Od 14. století patřila pohanka k tradičním pokrmům chudších vrstev Slovanů.

Pohanka (Fagopyrum esculentum) je nutričně velmi hodnotná. Často je mylně zařazována mezi obiloviny, ve skutečnosti se ale jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých, která má podobně moučná zrna jako obilí. Pohanka je však naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky.

Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápníkželezohořčíkfosfordraslíkměďmangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin rutin.

Pohanka příznivě ovlivňuje:

křečové žíly, riziko trombozy a mozkové mrtvice, trávicí systém, regeneruje jaterní buňky, léčí hemeroidy, pomáhá organizmu vstřebávat cholesterol, je významným zdrojem vlákniny……

V období zimy, chladu pomáhá zahřívat organizmus, posilovat jang, který chladné období zeslabuje…