Malé filozofování nad pojmem „slovo“…..

Tak jdeme s vnuky a psem lesem, radujeme se z barev kolem nás, Matěj sbírá žaludy, Danda zase šišky, pes očuchává každý kámen při cestě …. je nám všem prima… a Matěj porušil ticho otázkou: Babi, když bych se narodil třeba v Číně a moji rodiče budou mluvit jen činsky a všichni kolem mě taky, tak to asi začnu rozumět čínštině a ne češtině, viď…. a jak to vlastně je když se člověk narodí, to asi neví že je Čech nebo Číňan a taky asi neví, že mamka je slovo ,které vyjadřuje jeho mamku…. on vlastně po narození vůbec nic neví a ani to nepotřebuje, potřebuje jen aby se o něj hezky starali, měli ho rádi, krmili ho, přebalovali a chovali… nic jiného nepotřebuje… to je bezva…. ani neodpovídám….

Matěj pokračuje: “ a babi, proč se třeba mamce říká mamka a ne taťka a psovi pes a ne máslo?“… tak to filozofování nabralo grády a já odpovídám:“ protože se lidé v určité oblasti kdysi dohodli, že ty věci, osoby, děje budou nějak nazývat, aby se domluvili a tak to je až do dneška…. „… a Matěj zase: “ a takhle se taky domluvili o číslech a počítání?… nejdřív se museli domluvit, že množství jedna budou říkat jedna, množství dva dva a tak dál až do nějakých bilionů… tak to si to počítání vlastně lidi vymysleli…. a nejdřív asi museli vymyslet sčítání, protože museli spočítat kolik toho ulovili, potom sami sebe, aby věděli kolik jich na ten úlovk vlastně je… a pak si vymysleli odčítání, když jim to ubývalo jak to jedli… hmmm… a proč vymysleli dělení a násobení?…“ a sám si odpovídá:  vždyť dělení je vlastně odčítání a násobení je vlastně sčítání…. „… a to se už připojil i Danda: no asi proto, že když toho měli sčítat moc, bylo by to dlouhé, tak je napadlo to zjednodušit násobením… hmmm… a babi, kdy to lidi změní?… Odpovídám: “ asi až je toto přestane bavit, nebo někoho napadne něco zajímavějšího, jednoduššího….

…a zase Matěj: “ no a tvrdý a měký „I“… to napadlo koho?… proč to tak komplikoval?…. a navíc to často nemá logiku – třeba ženy šly je tvrdý Y a ženy jsou měké, jemné…. a muži jsou tvrdí a muží šli je měkké „I“… tak koho tohle napadlo?….. a pokračovali jsme v podobném duchu až než jsme obešli celý les…. krásné chvíle! Aloha!!!

img_1698